The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| KARI AYAM DHAL Bahan-bahan: 1 kilo ayam - potong kecil2 (saya suka bhgn dada) 2 sudu makan serbuk kari 2 sudu makan cili kering yang sudah diblend 2 sudu makan kacang dhal - rebus hingga lembut 1- 2 biji lobak merah 1 biji kelapa - diblend spy teksturnya lbh krim.Aml 1 gls santan pekat,2 gelas santan cair Rempah tumis 4 sekawan *Bawang merah,bawang putih,halia -tumbuk @ blend bersama cili kering tadi Garam,serbuk perasa & sedikit gula 4-5 helai daun kari Minyak Cara-cara: Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan * yg ditumbuk@blend tadi.Setelah agak kekuningan masukkan cili giling & rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air.Biarkan rempah tadi sampai pecah minyak barulah masukkan rempah 4 sekawan & potongan ayam tadi.Gaul hingga sebati.Masukkan santan cair dan potongan lobak merah.Perasakan dengan garam,serbuk perasa & gula.Agak-agak daging ayam dah lembut barulah masukkan santan pekat.Gaul lagi hingga kuah kari sedikit pekat,masukkan daun kari dan kacang dhal yang sudah direbus tadi.Gaul sekejap dan matikan api.Sedap dimakan bersama pulut pandan,lamban,roti & apa saja. ~~SELAMAT MENCUBA~~ |