The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| KARI TULANG 1 kilo tulang 3 sudu makan serbuk kari - saya guna jenama baba's 1 sudu makan cili giling *3 biji bawang merah *3 ulas bawang putih *1cm halia/lengkuas 2 tangkai serai Rempah 4 rasa Ubi kentang Santan Minyak Asam jawa/asam keping Sedikit gula Garam & serbuk perasa Cara-cara : ~Panaskan minyak dalam kuali.Tumis bahan* yg ditumbuk lumat masukkan sekali serai ~Setelah agak kekuningan barulah masukkan rempah kari yg telah dibancuh dengan sedikit air bersama cili giling.Tumis hingga naik bau dan pecah minyak.Masukkan rempah 4 rasa ~Selepas itu barulah masukkan tulang-tulang kedalam kuali dan gaul sebati. ~Oleh kerana memasak tulang ni ambil masa yg lama,didihkan saja dulu dengan menambah air biasa ~Perasakan kari dengan garam,serbuk perasa,sedikit gula & asam jawa/asam keping ~Setelah daging sedikit lembut masukkan ubi kentang.Didihkan sebentar hingga kentang sedikit lembut barulah masukkan santan pekat.Besarkan api dan didihkan lagi. ~Setelah kuah agak pekat,sesuaikan rasa dgn tambah perasa ikut citarasa masing-masing. |