This is me!
Simple about aKaK
Nama Penuh: Zaiton Adanan
Nama Panggilan: Panggil akak Zai je.. :)
Umur: Kiralah sendiri.. =_="
Tarikh Lahir: 08/Disember/1967
Bangsa: Kalau ikut IC, akak ni bisaya, tapi yang sebenarnya BRUNEI..
Negeri: Sabah
Kesukaan: Bab masak-memasak
KETAM MASAK KARI
|
Bahan-bahan : 1 kilo ketam suri - bersihkan dan potong dua 2 sudu makan serbuk kari - saya guna jenama baba's 1 sudu makan pes lada kering yang telah diblend *1 biji bawang merah *2 ulas bawang putih *1cm halia - semua bahan * ditumbuk tp tak perlu lumat sangat 1 batang serai - titik Bawang besar - potong- potong Garam Serbuk perasa Secubit gula Asam jawa Minyak
Cara-cara :- Panaskan minyak dalam kuali anggaran 2-3 sudu makan.Masukkan bahan *.Setelah agak kekuningan masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air bersama pes lada kering tadi dan serai. Goreng hingga pecah minyak barulah masukkan ketam yang telah dipotong tadi.Gaul hingga rata dan tambah sedikit air untuk kuahnya.Masukkan garam,serbuk perasa,gula dan asam jawa .Biarkan mendidih seketika barulah masukkan bawang besar .Setelah masak angkat dan hidangkan.
|