The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| LAMBAN
Zai Adanan-ReSePi TuRun TeMurUn. ReSePi IsTiMeWa KeLuArGa KiTa..(likelikelikelikelik
*Salah satu resepi yang saya post ke group masakan*
25hb Oktober Alhamdulillah...teruskan juga perjuangan untuk 'pembikinan' LAMBAN hingga keakhirnya. Bersedia untuk dimasak/rebus. Bahan-bahan :- 1 kg beras pulut 2 biji kelapa (ambil santan pekat) sedikit garam Pucuk kelapa (buat sarung) Cara-cara :- ~ Tanak pulut bersama santan ~ Masukkan garam.Gaul sebati. ~ Gunakan api sederhana dan kecilkan api bila santan & pulut kering (separuh masak) Gaul rata lg. ~ kalau suka boleh taruh daun pandan supaya wangi. ~ Biarkan dlm 5-10 minit barulah masukkan kedalam sarung lamban yg sudah siap. ~ Petuanya..biarlah panas/suam2 ketika proses membungkus lamban ni agar senang diolah.Klu sdh sejuk pulut agak keras dan sukar dibentuk. ~ Selesai membungkus,ikat sarung yg sdh diisi td dgn tali rafia. ~ Rebus 2 jam atau lebih. SELAMAT MENCUBA |