Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



LAMBAN


Zai Adanan-ReSePi TuRun TeMurUn. ReSePi IsTiMeWa KeLuArGa KiTa..(likelikelikelikelike)
25hb Oktober

Alhamdulillah...teruskan juga perjuangan untuk 'pembikinan' LAMBAN hingga keakhirnya. Bersedia untuk dimasak/rebus.

Bahan-bahan :-
1 kg beras pulut
2 biji kelapa (ambil santan pekat)
sedikit garam
Pucuk kelapa (buat sarung)

Cara-cara :-
~ Tanak pulut bersama santan
~ Masukkan garam.Gaul sebati.
~ Gunakan api sederhana dan kecilkan api bila
santan & pulut kering (separuh masak) Gaul
rata lg.
~ kalau suka boleh taruh daun pandan supaya
wangi.
~ Biarkan dlm 5-10 minit barulah masukkan kedalam
sarung lamban yg sudah siap.
~ Petuanya..biarlah panas/suam2 ketika proses
membungkus lamban ni agar senang diolah.Klu
sdh sejuk pulut agak keras dan sukar dibentuk.
~ Selesai membungkus,ikat sarung yg sdh diisi
td dgn tali rafia.
~ Rebus 2 jam atau lebih.
SELAMAT MENCUBA
*Salah satu resepi yang saya post ke group masakan*