The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| Masak Lemak Pucuk Ubi Bahan-bahan :- 1 ikat pucuk ubi kayu - ambil yg lembut kemudian rebus hingga mendidih/masak. 1 gelas santan pekat Ikan masin/ikan bilis - kalau ikan masin rendam terlebih dahulu untuk mengurangkan masinnya.Kemudian goreng sekejap. Lada padi - ikut suka 2 ulas bawang putih 1 biji bawang merah 1/2 keping asam keping sedikit serbuk kunyit Garam & serbuk perasa Minyak untuk menumis Cara-cara :- 1. Panaskan minyak dalam kuali 2. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan 3. Masukkan pucuk ubi yang telah direbus.Gaul rata dan masukkan santan. 4. Api sedehana kecil,jangan biarkan santan pecah. 5. Masukkan ikan masin yang telah digoreng,serbuk perasa,garam dan serbuk kunyit. 6. Masukkan sekali lada padi dan 1/2 keping asam keping. 7. Masak hingga mendidih tapi pastikan sentiasa digaul dengan spatula supaya santan tak pecah. 8. Setelah masak matikan api dan angkat. 9. Tak ambil masa yang lama untuk masak kerana bahan-bahan telah sedia masak. |