Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



Alkisah Sinagol..

Pernah menetap selama 8 tahun di daerah Kudat memberi pengetahuan kepada saya resepi-resepi  suku kaum di setiap daerah negeri Sabah ini.Menurut seorang kawan masakan ini dibuat khas untuk para nelayan yang hendak turun kelaut.Dimasak agak kering supaya tak cepat basi.Resepi ini dimakan bersama sejenis lagi makanan yang dipanggil 'PUTU' yg dibuat dari ubi kayu dari sumber karbohidrat.Sangat suka makan SINAGOL ni kerana ia boleh dipelbagaikan mengikut kesesuaian rasa sendiri.Sayangnya saya tak berapa pandai makan PUTU.Selain ikan yu, ikan pari juga sesuai dibuat sinagol.Kebanyakkan orang suka sinagol ikan pari...tapi proses dan cara masakannya sama.

Bahan-bahan :-
1 kilo ikan pari -  (agak-agak)
2 sudu makan serbuk kunyit
Bawang merah,bawang putih,1/2 cm halia,2 tangkai serai - bahan tumis
Asam jawa
Garam dan serbuk perasa - ikut rasa
lada padi - kalau suka pedas
Daun kunyit - sehelai

Cara-cara :-
1. Masak ikan yu/pari terlebih dahulu hingga masak
2. Toskan.Sejukkan seketika barulah dileraikan isinya.Buang kulit dan tulang
3. Panaskan minyak dalam kuali.Masukkan bahan tumis.Setelah kekuningan barulah masukkan serbuk
    kunyit yang telah dibancuh dengan air.
4. Setelah pecah minyak masukkan isi ikan yu/pari yang telah dileraikan tadi.
5. Perasakan dengan garam,serbuk perasa dan air asam jawa.Masukkan sekali daun kunyit yg disimpul.
6. Kalau suka boleh letak lada padi atau lada besar/hijau sebagai hiasan.
7. Masak sehingga tergaul sebati dan agak kering.Angkat.