Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



PULUT PANDAN

Bahan-bahan :-
500gm beras pulut
1 biji kelapa
1 sudu kecil garam
Beberapa helai daun pandan..buat seperti sarung lamban

Cara-cara :-
1. Tanak pulut bersama santan yang diperah.cth sukatan : 1 gelas pulut,1 gelas santan
2. Masukkan garam dan gaul. Pastikan guna api sederhana sahaja.
3. Bila pulut mendidih dan agak kering,kecilkan api.Biarkan dalam 5 minit tutup api.
4. Pulut hanya separuh masak.Kemudian masukkan pulut kedalam sarung daun pandan yg telah dibentuk
    terlebih dahulu.(sarung spt membuat sarung lamban)
5. Guna sudu makan dan cicah sudu makan kedalam air sekiranya pulut melekat semasa proses
    membungkus.
6. Selesai memasukkan pulut, ikat pulut pandan dengan tali rafia supaya tak terburai semasa proses
    mengukus
7. Kukus pulut selama 1 jam atau lebih
8. Sedap dimakan bersama kari ayam,daging,sardin atau apa saja cicah yang anda suka.