The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| PULUT PANDAN 500gm beras pulut 1 biji kelapa 1 sudu kecil garam Beberapa helai daun pandan..buat seperti sarung lamban Cara-cara :- 1. Tanak pulut bersama santan yang diperah.cth sukatan : 1 gelas pulut,1 gelas santan 2. Masukkan garam dan gaul. Pastikan guna api sederhana sahaja. 3. Bila pulut mendidih dan agak kering,kecilkan api.Biarkan dalam 5 minit tutup api. 4. Pulut hanya separuh masak.Kemudian masukkan pulut kedalam sarung daun pandan yg telah dibentuk terlebih dahulu.(sarung spt membuat sarung lamban) 5. Guna sudu makan dan cicah sudu makan kedalam air sekiranya pulut melekat semasa proses membungkus. 6. Selesai memasukkan pulut, ikat pulut pandan dengan tali rafia supaya tak terburai semasa proses mengukus 7. Kukus pulut selama 1 jam atau lebih 8. Sedap dimakan bersama kari ayam,daging,sardin atau apa saja cicah yang anda suka. |