The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| LAKSA PENANG Bahan-bahan A(utk kuah); 1 kilo ikan kembong - rebus,asingkan isi dengan tulang kemudian blend dengan menambah air segenggam daun kesum 2 tangkai bunga kantan - belah 2 4 batang serai - titik 2-3 keping asam keping Sedikit belacan Garam & serbuk perasa 4 sudu makan cili giling ~~Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak hingga mendidih.Tambah air jika pekat Bahan B; 1 bungkus laksa -rendam/celur dengan air panas hingga lembut 1/2 biji nenas - potong kecil-kecil 8 biji telur - rebus dan potong Bawang besar - potong setengah membulat Limau kesturi - belah 2 Lada padi Lada besar - potong kecil Hirisan timun ~~Masukkan segenggam laksa kedalam mangkuk.Hias dengan lada besar,hirisan timun,potongan nenas dan telur.Curahkan kuah ikan kembong yang sudah dimasak tadi keatas laksa dan perahkan air limau kesturi dan lada padi.Ikut citarasa masing-masing. |