Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



LAKSA PENANG

Bahan-bahan A(utk kuah);
1 kilo ikan kembong - rebus,asingkan isi dengan tulang kemudian blend dengan menambah air
segenggam daun kesum
2 tangkai bunga kantan - belah 2
4 batang serai - titik
2-3 keping asam keping
Sedikit belacan
Garam & serbuk perasa
4 sudu makan cili giling
~~Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak hingga mendidih.Tambah air jika pekat
Bahan B;
1 bungkus laksa -rendam/celur dengan air panas hingga lembut
1/2 biji nenas - potong kecil-kecil
8 biji telur - rebus dan potong
Bawang besar - potong setengah membulat
Limau kesturi - belah 2
Lada padi
Lada besar - potong kecil
Hirisan timun
~~Masukkan segenggam laksa kedalam mangkuk.Hias dengan lada besar,hirisan timun,potongan nenas dan telur.Curahkan kuah ikan kembong yang sudah dimasak tadi keatas laksa dan perahkan air limau kesturi dan lada padi.Ikut citarasa masing-masing.