The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| MASAK LEMAK BATANG KELADI Bahan-bahan: 1 besen batang keladi bersama isinya - potong serong 1/2 cawan ikan bilis - cuci 1 gelas santan pekat 1 tangkai daun selasih ( x guna pun xperr) *1 biji bawang merah *2 ulas bawang putih *2 biji cili api ( klu suka pedas) 1/2 sk serbuk kunyit Garam dan serbuk perasa ***Terlebih dahulu rebus batang keladi sehingga lembut dan mendidih.Biarkan dalam 5 minit atau lebih. Toskan dan cuci lagi dengan air bersih.Toskan lagi.Bahan yang bertanda * ditumbuk dan tumis bahan tumbuk ini dalam periuk sehingga kekuningan kemudian masukkan ikan bilis,gaul rata barulah masukkan batang keladi yang ditoskan tadi.Tuang santan dan tambah air jika perlu.Masukkan daun selasih,sebuk kunyit dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.Gunakan api sederhana dan pastikan supaya tak pecah santan.Setelah mendidih,matikan api dan hidang panas-panas.Selamat Mencuba.. |