Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



KARI IKAN TONGKOL

 Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol -sederhana besar.Potong ikut suka
3 sudu makan serbuk kari - saya guna jenama baba's (bancuh dgn sedikit air)
1 sudu makan cili giling
*3 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia - semua bahan * ditumbuk lumat
1 batang serai
2 keping asam keping
Garam dan serbuk perasa
Minyak secukupnya untuk menumis
2 biji buah tomato - potong 4
1-2 gelas santan (bergantung bnyk kuah yg kita nak)

Cara-cara:
1. Pijarkan minyak dan tumis serai berserta bahan tumbuk.
2. Masukkan serbuk kari berserta cili giling tadi.Tumis hingga terbit minyak
3. Masukkan potongan ikan,gaul rata dan masukkan sedikit air.Biarkan seketika
4. Masukkan santan.Perasakan dengan serbuk perasa dan masukkan sekali asam keping.
5. Biarkan mendidih sehingga ikan benar-benar masak kemudian masukkan tomato dan garam sekali.
6.Matikan api dab hidangkan.