The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| KEK COKLAT MOIST Bahan-bahan: 2 tepung kek 1 cawan serbuk koko 1 cawan susu UHT coklat 1 tin susu pekat 1 cawan minyak masak 1 sk baking powder 1 sk bikarbonat of soda 4 biji telur Cara-cara: 1. Masukkan susu UHT,serbuk koko,susu pekat dan minyak kedalam periuk. 2. Masak dengan api kecil dan sentiasa kacau hingga bahan-bahan tergaul sebati.Ketepikan. 3. Pukul telur sehingga gebu dan putih 4. Masukkan bahan yang dimasak tadi kedalam adunan telur.Pukul hingga sebati. 5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit bersama baking powder dan bikarbonat. 6. Sapu loyang dengan marjerin dan masukkan adunan tadi kedalam loyang. 7. Panaskan pengukus terlebih dahulu dan kukus kek selama 1 jam 30 minit dengan api sederhana. GANACHE CHOC Bahan-bahan: 300g coklat masakan 150ml susu segar/cair/whipping cream Fresh cream 2 sdb butter/marjerin ***Gaul semua bahan dan masak dengan kaedah double boiler.Sejukkan seketika bolehlah curahkan atas kek.Kalau suka bole tabur coklat rice atau apa saja hiasan yang kita suka. |