Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



SAMBAL IKAN SALAI


Menu yang selalu ibu kita buat semasa bulan ramadhan.Amat menyelerakan.

Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan tongkol  -bahagian ekor (apa jenis ikan pun bole yang penting banyak isi)
Santan - secukupnya (guna air yang telah masak semasa memerahnya)
2 biji bawang merah/bawang besar
1 sudu makan asam jawa
3 biji lada padi -potong kecil-kecil (banyak ikut citarasa)
Garam
Serbuk perasa (jika suka)

***Salai ikan tongkol hingga masak.Setelah itu buang tulang dan lerai2kan isi ikan menjadi kepingan kecil.
Dalam bekas..masukkan santan,asam jawa,garam,lada padi,bawang serta serbuk perasa.Gaul hingga sebati.
Ambil isi ikan yang dilerai-leraikan tadi dan masukkan kedalam bekas yang berisi santan berperasa tadi.Gaul sebati.Hidangkan dan makan begitu saja..SEDAP!!