The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| SAMBAL IKAN SALAI Menu yang selalu ibu kita buat semasa bulan ramadhan.Amat menyelerakan. Bahan-bahan: 1/2 ekor ikan tongkol -bahagian ekor (apa jenis ikan pun bole yang penting banyak isi) Santan - secukupnya (guna air yang telah masak semasa memerahnya) 2 biji bawang merah/bawang besar 1 sudu makan asam jawa 3 biji lada padi -potong kecil-kecil (banyak ikut citarasa) Garam Serbuk perasa (jika suka) ***Salai ikan tongkol hingga masak.Setelah itu buang tulang dan lerai2kan isi ikan menjadi kepingan kecil. Dalam bekas..masukkan santan,asam jawa,garam,lada padi,bawang serta serbuk perasa.Gaul hingga sebati. Ambil isi ikan yang dilerai-leraikan tadi dan masukkan kedalam bekas yang berisi santan berperasa tadi.Gaul sebati.Hidangkan dan makan begitu saja..SEDAP!! |