The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| SINGGANG IKAN TONGKOL Bahan-bahan: 4 kerat ikan tongkol *2 biji bawang merah *1 ulas bawang putih *2 inci kunyit hidup - (bahan yg bertanda * ditumbuk halus) 1 inci halia - hiris 1 batang serai - titik 1 biji tomato - potong 4 1 ketul pati ikan bilis - (tp sy gunakan pati ayam je..sbb tiada dalam stok) 1 sk gula ( ikut banyak kuahnya..klu sikit bole kurangkan ikut citarasa) 2 keping asam keping Daun ketumbar Lada padi - klu suka pedas Cara-cara memasak: 1. Pijarkan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk berserta halia dan serai. 2. Tumis hingga wangi kemudian masukkan air. 3. Masukkan ikan tongkol berserta asam keping dan pati ikan bilis dan sedikit gula.Biarkan mendidih. 4. Setelah menggelagak dan ikan tadi masak,masukkan tomato. 5. Matikan api dan masukkan garam.Gaul.Hidangkan dan tabur dengan daun ketumbar yang telah dihiris. |