The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| TENGGIRI 5 RASA Bahan A: 4 potong ikan tenggiri 2 biji limau kesturi -ambil jusnya sedikit garam sedikit serbuk lada putih sedikit serbuk kunyit ***Semua bahan di atas dilumurkan bersama potongan ikan tadi.Perap 15 minit..kemudian goreng sedikit garing dan ketepikan. Bahan B: 1/2 biji lada benggala hijau 1/2 biji lada benggala merah 1 labu bawang besar *** semua bahan di atas potong dadu dan goreng sekejap.Angkat dan ketepikan Bahan C: 3 ulas bawang putih - ketuk dan hiris 1/2 inci halia - hiris memanjang 1 sudu makan cili giling 3 sudu makan sos cili 3 sudu makan sos tomato 2 sudu makan sos plum 1/2 ketul pati ayam 1 sk gula minyak untuk menumis ***pijarkan minyak dan tumis bawang putih berserta halia.Masukkan cili giling,sos tomato,sos cili dan sos plum.Tambah sedikit air.Masukkan pati ayam.Biarkan mendidih.Kalau suka banyak air boleh tambah lagi.Setelah agak-agak pekat masukkan bahan B yang digoreng tadi.Matikan api dan perasakan dengan sedikit garam dan gaul rata.Tuang kuah kedalam pinggan dan susun potongan ikan tenggiri yang sudah digoreng tadi. |