The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| LAKSAM 1/2 cawan tepung gandum 5 cawan air (3 cawan air mendidih + 2 cawan air biasa) guna gelas pun boleh tp pastikan gunakan gelas yg sama utk semua sukatan. 1/2 sudu kecil garam ***satukan semua bahan dan kacau dan rata.Kalau untuk orang yang pertama kali mencuba boleh menggunakan senduk besar (yg mana ideal untuk keselesaan sendiri) supaya adunan yang dituang nanti sama rata. Didihkan kukusan.Gunakan tudung periuk.Saapu sedikit minyak supaya adunan tak melekat.Tuang adunan keatas tudung periuk..seperti membuat lempeng.Agak2 jangan terlalu nipis atau tebal.Kukus anggaran 5-10 minit (sy 5 minit je) atau kalau adunan tu dah mengelembung..kira masak la tu.Boleh angkat dan keluarkan dari tudung periuk tadi dan gulung.Kalau susah sangat guna 2 tudung periuk supaya memudahkan proses mengukus.Ulang proses sehingga habis. Bahan kuah 4 ekor ikan kembong - (yang besar) - rebus kemudian asingkan isi dan tulang kemudian blend + air sikit 10 ulas bawang merah - saya guna 4 biji je 4 ulas bawang putih 1 inci halia 1 sk serbuk lada hitam 3 kepung asam keping 2 batang serai - ketuk Garam dan gula secukup rasa 1 biji kelapa - jadikan 4 gelas atau lebih santan ***Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sehingga mendidih.Perisakan dengan garam dan gula.Sesuaikan rasa dan kepekatan.Angkat.Tambah air jika terlalu pekat ULAM: Kacang panjang,daun kesum,bunga kantan,timun ( boleh tambah ulam yg disukai) SAMBAL: Cili padi,air limau (cuka),garam,gula dan belacan (bakar dulu) - kisar hingga lumat.
Sumber:
|