Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



UDANG TUMIS LABU

Salah satu masakan cina yang menjadi kegemaran

Bahan-bahan:
1 mangkuk besar labu - potong dadu
300gm udang - sedrhana besar (kopek kulit)
1 biji cili merah - potong bulat
1/2 biji lada benggala
2 ulas bawang putih - ketuk dan cincang
1/2 gelas air
Garam
Serbuk pati ayam/ikan bilis - ikut citarasa

Cara-cara:
1.Terlebih dahulu goreng labu hingga masak.Ketepikan
2. Kurangkan lebihan menggoreng tadi dan tumis bawang putih
3. Masukkan lada merah,lada benggala dan udang ,Gaul mesra.
4. Masukkan labu yang digoreng tadi disusuli dengan air.Masukkan perasa serbuk pati ayam.
5. Agak-agak kuah dah nak pekat barulah masukkan garam.
6. Angkat dan hidangkan.