The Owner I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3 Sembang-sembang Thanks
| LUKAN MASAK KARI Bahan-bahan: 1 mangkuk isi lukan yang telah dikeluarkan dari kulitnya 2 sudu makan serbuk kari - bancuh dengan sedikit air 1 sudu makan cili kering yanh sudah digiling 1/2 sudu makan asam jawa 2 biji bawang merah 1 ulas bawang putih 1 inci halia Sedikit kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang Minyak untuk menumis ~Pijarkan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah,bawang putih dan halia yang telah dihiris nipis. ~Setelah naik wangi masukkan serbuk kari dan cili giling.Tumis hingga pecah minyak. ~Masukkan kulit kayu manis,pelaga dan bunga lawang. ~Masukkan isi lukan tadi dan gaul mesra.Masukkan asam jawa tanpa biji. ~Perasakan dengan sedikit gula,serbuk pati ayam maggi dan garam. ~Boleh tambah air jika suka banyak kuah ~Matikan api dan agkat.Jangan masak terlalu lama nanti lukan terasa liat ~Tabur dengan daun sup |