Enjoy

//tentang aku yang suka masak-masak !
The Owner

akak Zai



Diaries Owner Linkies

I'm a wife to my husband, a mother to my beloved children, a daughter to my parents and a servant to ALLAH S.W.T. I just LOVE to COOKING <3


Sembang-sembang



Thanks

Kerana sudi singgah ke blog akak.:)



LUKAN MASAK KARI

Bahan-bahan:
1 mangkuk isi lukan yang telah dikeluarkan dari kulitnya
2 sudu makan serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
1 sudu makan cili kering yanh sudah digiling
1/2 sudu makan asam jawa
2 biji bawang merah
1  ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang
Minyak untuk menumis

~Pijarkan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah,bawang putih dan halia yang telah dihiris nipis.
~Setelah naik wangi masukkan serbuk kari dan cili giling.Tumis hingga pecah minyak.
~Masukkan kulit kayu manis,pelaga dan bunga lawang.
~Masukkan isi lukan tadi dan gaul mesra.Masukkan asam jawa tanpa biji.
~Perasakan dengan sedikit gula,serbuk pati ayam maggi dan garam.
~Boleh tambah air jika suka banyak kuah
~Matikan api dan agkat.Jangan masak terlalu lama nanti lukan terasa liat
~Tabur dengan daun sup